Slå igenom som musikartist

Att slå igenom som artist är inte det lättaste. Ofta krävs det år av gratisgig och barspelande för att hanka sig fram. I dagens samhälle är det dessutom ett av de populäraste drömyrkena och i en djungel av talanger är det ibland svårt att få kontrakt. Men misströsta inte för det finns sätt att nå fram innan du hunnit bli pensionär – utan att vara tvungen att fjäska eller gå sängvägen.

Vilken typ av musik spelar du?

Den musikstil som du kör kan spela roll när det gäller platser att spela på. Om du är urtypen för en trubadur kan du vända dig till irländska barer och boka livespelningar inför en glad publik. Spela gärna lite covers också för att få med alla i sången. Känner publiken till några av melodierna brukar det bli roligare – åtminstone i början innan du nått berömmelse.

Om du istället spelar barnmusik kan du spela på kalas eller på dagis, kanske rent av på barnsjukhus för att muntra upp sjuka barn. Ett barn som tycker om musik visar det och ryktet sprids ganska snart även hos föräldrarna. Anpassa din musikstil till ställen du spelar på för att nå rätt publik.

Dela klipp på nätet

Idag är detta ett självklart tips men det är värt att nämna det återigen. För att nå ut till så många som möjligt med en så liten budget som möjligt ska du vända dig till internet och sajter som Youtube för att lägga ut dina egna klipp. Du kan även prova på andra sociala medier men just Youtube är det många artister som dragit nytta av under åren och skördat stora framgångar. Vem som helst får lägga upp ett klipp så skaffa dig nödvändig utrustning och läs på hur man gör – sedan är du redo att sända!

Delta i Idol eller talangjakter

Ja, vågar du så gör det! Om du vet att du har en sjujäkla sångröst och kan spela instrument kan du ansöka till program som Idol eller Talang och visa vad du går för. Det är naturligtvis inte säkert att du går hela vägen till final men bara att ha visat upp dig i tv-rutan kan ge ringar på vattnet. Vem vet vad som kan hända härnäst. Ibland är det inte ens finalisten eller vinnaren från dessa typer av program som fått skivkontrakt utan någon som åkte ut tidigare…

Ha tålamod!

Detta är lättare sagt än gjort men en musikartist som inte har tålamod kan lika gärna byta yrke direkt. Ibland tar det lång tid men väl framme var det värt mödan. Du får helt enkelt jobba extra under tiden och satsa på din musik på fritiden. En vacker dag kanske genombrottet kommer och då kommer du vara glad att du kämpade!

fashionate