Johann Sebastian Bach – orgelmästaren

Bach är en av de främsta kompositörerna inom den klassiska musiken. Han levde mellan 1685 och 1750, och var således verksam under den period inom musikhistorien som har kommit att kallas barocken.

Bach är kanske framförallt känd för den religiösa musik han har skapat, och mer specifikt skapat för de olika högtiderna under kyrkoåret (inom den protestantiska kyrkan). Bachs verk om Jesu lidande och död, som kallas passioner med en mer precis term, spelas ofta under de högtider som firas till åminnelse av detta, och Bach har till och med kallats ”den femte evangelisten”. Med detta smeknamn syftar man på de fyra evangelisterna i Bibeln.

Förutom den musik han komponerade med religiöst tema, är Bach också känd som en av de främsta kompositörerna för orgel. Bach inte bara skapade musik för orgel, utan var också expert på instrumentet, och tillkallades ofta när man skulle reparera eller till och med konstruera en orgel.

Även om Bach i resten av världen framförallt är känd för sin kyrkliga musik och sin orgelmusik, är det en av hans fyra sviter för orkestrar som är som mest bekant för de flesta svenskar. Det handlar om svit nr. 3 i D-dur BWV 1068, som i Sverige är mer känd som signaturmelodin till Beppes godnattstund. Denna svit upplever därför många svenskar som mycket avslappnande, nästan som en vaggvisa. Om du har problem att somna kan du således, förutom att till exempel byta ut din kudde mot en Tempur-kudde, som ger bättre stöd och därmed bättre sömn, också prova att lyssna på lite Bach innan du går och lägger dig.

fashionate