Kan man tävla i musik?

Musik är, och har alltid varit, subjektivt. Det som en person uppfattar som vackert och stämningsfullt kanske någon annan tycker är tråkigt, och det som får en person att vilja dansa tycker en annan bara låter som oljud. Att tävla i musik kan därför tyckas omöjligt, för vem skulle kunna bedöma en sådan tävling? Det finns ju ingen som kan se på musik objektivt och avgöra vad som är bra och vad som är dåligt.

En lösning på problemet, förutsatt att man har ett tillräckligt stort underlag, är att låta majoriteten avgöra. Det bidrag i tävlingen som flest tycker om är helt enkelt det bästa. Det är en lösning som bland annat världens största musiktävling, Eurovision Song Contest, har använt sig av – och ESC har minst sagt tillräckligt stort underlag, då tävlingen visas för miljontals människor varje år, och miljontals människor röstar. Som komplement till rösterna från folket tilldelas en lika stor del av beslutet till expertjurypaneler från de olika länderna.

Trots att man använder sig av detta system för att få en så rättvis bedömning som möjligt, kvarstår dock flera problem. Tanken med tävlingen är ju att man ska bedöma musiken – det vill säga låtens melodi, sångarens röst och alla andra komponenter av musiken. Ett klagomål som många har idag är därför att scenframträdandet får för stor betydelse, och påverkar hur folk röstar i större utsträckning än själva låten. Det går heller inte att förneka att scenframträdandet (det vill säga dansare, scenkläder, koreografi, belysning och annat) är viktigt om man vill vinna Eurovision. Därför kanske det egentligen är fel att kalla Eurovision för en renodlad musiktävling, då det man röstar på egentligen är helhetspaketet med låt inklusive scenframträdande.

Sverige har under alla år som vi deltagit i Eurovision utsett vårt bidrag genom den nationella musiktävlingen Melodifestivalen. Den liknar Eurovision både i sin utformning och sitt röstsystem, då Mellon alltid har baserats på röster från folket, och numera även tar hjälp av internationella jurypaneler, precis som Eurovision. Detta verkar vara ett vinnande koncept, då Sverige har vunnit Eurovision hela sex gånger genom åren – bara en gång färre än Irland, som har vunnit tävlingen flest gånger med sina sju segrar. Trots det är systemet med juryer långt ifrån accepterat av alla i Sverige och i Europa. Nästan varje år uppstår kontroverser över bidrag där folkets röster och jurypoängen skiljde sig åt markant – oavsett om det resulterade i en högre eller lägre placering för bidraget. Störst är så klart kontroverserna när juryn valde en annan vinnare än folket, så som det blev år 2015 när Sverige vann med Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Folket hade då röstat fram Italiens bidrag, Il Volo med ”Grande Amore”, som vinnaren, men juryns röster gjorde att Sverige tog förstaplatsen.

Tävlingar som Idol är en annan sak än Eurovision, eftersom dessa inte fokuserar på musiken i sig, utan på sångarens förmåga och röst. Där går det med andra ord att göra en mer objektiv bedömning – de som är musikexperter kan till exempel avgöra låtens tekniska svårighet, och således även bedöma hur väl sångaren presterar.

Oavsett om du tittar på Melodifestivalen eller Idol, vill du dock självklart visa vem du håller på i tävlingen. På Medtryck.com kan du enkelt beställa kläder och andra produkter – till och med pappersmuggar – med tryck. På det sättet kan du och dina vänner gå och se finalen i Mello i Globen i matchande outfits, som dessutom visar stöd för ert favoritbidrag.

fashionate