Scen på en festival

Olika typer av musikfestivaler

Festivaler i allmänhet och musikfestivaler i synnerhet, är mycket populära evenemang. Det här gäller inte minst under sommarmånaderna. Musikfestivaler finns över hela världen, och i Sverige dyker det ständigt upp nya festivaler, stora som små. Vissa stora, så t.ex. Hultsfredsfestivalen, Bråvalla festival och Way out West, känner de flesta igen, men det finns också många mindre och mer nischade festivaler runtom i landet. Är du sugen på att besöka en festival i Sverige i år? I den här artikeln kan du läsa om några olika typer av musikfestivaler och vad man bör tänka på när man besöker en festival.

Innan vi går in på de olika festivalerna kan det vara värt att nämna några generella saker som gäller de flesta festivaler. Till att börja med är det viktigt att äta, och inte minst dricka, ordentligt. Du befinner dig på en plats bland många människor och inte sällan är det även varmt och soligt. Extra viktigt att dricka är det om du ska trängas bland andra människor i ett publikhav. Glöm inte heller bort att klä dig efter väder. Trots att det är varmt på dagen kan en peak performance jacka eller liknande vara bra att ta med och använda när det blir kyligare under kvällen.

Spelning under kvällen

Många föredrar också att klä sig bekvämt hellre än supertrendigt. Ett par bekväma byxor, en enkel t-shirt och ett par sneakers kommer du långt med. Om det är risk för regn under festivaldagarna kan gummistövlar vara att föredra, då det lätt blir lerigt och gyttjigt på många festivalområden. Ta gärna med en huvudbonad och ett par solglasögon som skydd mot stark sol.

Stora och små festivaler i Sverige

Det finns både stora och små musikfestivaler i Sverige. Bland de större hittar vi Way out West i Göteborg, som är en musikfestival med blandade genrer och hög trendfaktor. Summerburst, som både anordnas i Stockholm och i Göteborg, är också en stor festival med inriktning på housemusik. För dig som föredrar tyngre musik och hårdrock är Sweden Rock i Norje, Blekinge, ett bra alternativ. Även popfestivalen Popaganda i Stockholm har blivit en populär och trendig festival på senare år.

Konsert med häftigt ljus

Det är inte bara de stora festivalerna som har mycket att erbjuda. För lite mindre summor kan du till exempel besöka den mysiga skärgårdsfestivalen Festival del Mar i Göteborg, Urkult i Sollefteå eller Storsjöyran i Östersund. Spana in vilken av festivalerna som passar dig bäst i smaken vad gäller musik.

Festivaler kan även vara mer än bara musik. vissa festivaler har ett viktigt budskap att dela med sig av. I år är det kanske tydligaste exemplet Statement Festival som anordnas i Göteborg. Den här festivalen är endast till för kvinnor. Det innebär att bara kvinnliga musiker uppträder och endast kvinnliga personer är välkomna in på festivalen. Anledningen till att denna festival anordnas är för att många kvinnor har blivit sexuellt trakasserade och våldtagna på svenska festivaler under de senaste åren. På den här festivalen ska sådant inte behöva hända, menar man.

fashionate