Elektronisk musik

Elektronisk musik såsom techno, trance och framför allt housemusik har längre varit populär i Sverige. Elektronisk musik kännetecknas av att man använder elektroniska musikinstrument för att skapa de ljuva tonerna. Elektronisk musik spelades förr i tiden framför allt på nattklubbar och diskotek då denna musik passar bra att dansa till. Men idag så spelas den även på tv- och radiokanaler världen över. I Sverige har vi några riktigt kända dj:s inom elektronisk musik som turnerar världen över för att spela på stora arenor. Bland annat Avicii, Swedish House Mafia och Gigi D’Agostino.

Swedish House Mafia gjorde entré i musikvärlden år 2005 och slog igenom med buller och brak. Gruppen består av en trio som bildas av Axwell, Sebastian Ingrosso och Steven Angelo. Några av deras mest kända hitlåtar är Miami 2 Ibiza, Save the World, Greyhound och Don’t You Worry Child. Swedish House Mafia gjorde många stora spelningar. På https://www.shopello.se/ hittar du kläder som är perfekta för att gå på fest och konserter i. Deras sista spelning, år 2013, var under Ultra Music Festival där de spelade inför många av alla de 330 000 besökarna på festivalen.

Kille spelar musik

Även världsstjärnan Avicii kom ifrån Sverige och blev superstjärna över en natt. Underbarnet Avicii skapade låtar som tog världen och dansgolven med storm. Bland hans låtutbud finns bland annat Levels och Wake Me Up. Avicii gjorde samarbeten med storstjärnor som Madonna, Robbie Williams, Rita Ora och Martin Garrix. Den svenska musikmarknaden nästan svämmar över av alla de eminenta artister inom elektronisk musik som föds här.

Internationella världsstjärnor

Även utomlands finns det många duktiga producenter och dj:s i den elektroniska musikgenren. Vad sägs om Calvin Harris och David Guetta för att nämna några. Calvin Harris har varit aktiv sedan 1999 och har bland annat producerat Rihannas megahit We Found Love. David Guetta är en fransk musikproducent som bland annat producerat When Love Takes Over av Kelly Rowland och den officiella låten för EM i fotboll år 2016 som sjöngs utav det svenska stjärnskottet Zara Larsson.

Ett svart mixerbord

Det är vanligt att musikproducenter och dj:s skapar sånger, själva melodin och skriver låttexterna. Sedan tar de in en känd eller okänd sångare som får sjunga in sångtexterna i ett samarbete med dem. Det är ett bra sätt för både dj:s att nå ut i musikbranschen men även för artisterna att få ta del av schysta låtar.

Tyvärr så är inte allt guld och gröna skogar i den elektroniska musikbranschen. Den svenska superstjärnan Avicii avled i april 2018, efter en lång tid av att ha mått dåligt inombords. Avicii hyllades på Summerburst när festivalen intog Göteborg. Där höll man en tyst minut som avslutades med fyrverkerier medan publiken dånade Aviciis namn över festivalområdet. Avicii hade själv spelat på denna festival för elektronisk housemusik flera gånger. Både år 2011 i Stockholm under den första Summerburst någonsin och i Göteborg år 2015. Housestjärnor är väl värda att hyllas!

fashionate