Bortglömda popband från 80-talet

Vad är egentligen ett bortglömt band? Det kanske är väl drastiskt att påstå att ett band är helt bortglömt – så är ju ofta inte fallet, eftersom de säkerligen fortfarande har sina fans. Definitionen på bortglömd i det här sammanhanget kan ju rimligen vara att de inte längre befinner sig i strålkastarljuset, för att använda ett slitet uttryck. Här nedan ska vi titta på några av de popband som hade sin storhetstid på 80-talet, men som många numera inte känner till. Det vill säga, som är i stort sett bortglömda.

Cutting Crew

Det här London-baserade gänget hade sin storhetstid från mitten till slutet av 80-talet. Många har säkert hört hitlåten “I just died in your arms”, den absolut största succén Cutting Crew hade under sin karriär. Bandet släppte ett par LP under 80-talet, för att sedan komma tillbaka under 90-talet med ytterligare skivsläpp. Ingen av de senare plattorna har dock blivit så särskilt populära och bandet föll snabbt i glömska. Detta är tråkigt, eftersom de tidigare skivorna var riktigt bra – men inte helt igenom kommersiella.

Breathe

Breathe var ytterligare ett London-band som för en kort tid hamnade i rampljuset. De hann trots allt med en rad hits som på den tid det begav sig spelades flitigt på diverse fm sändare, både i hemlandet Storbritannien och många andra länder världen runt. Man skulle kunna säga att Breathe var ett av de första “pojkbanden”, trots att termen inte hade uppfunnits ännu. De åstadkom två LP-släpp i form av “All that jazz” och “Peace of mind”. Flera singlar släpptes från dessa fullängdare och några av dessa blev snabbt hits som hamnade på topplistorna.

Johnny Hates Jazz

Faktum är att även detta band kommer från London. Johnny Hates Jazz var en trio killar som tillsammans lyckades skapa en rad radio-vänliga hits, bland annat “Shattered dreams” och “Turn back the clock”. Gruppen fick många fans under den senare delen av 80-talet, en popularitet som dock begränsades till två utgivna LP-skivor (innan bandet lade ner verksamheten). En comeback har dock gjorts på senare år, så helt bortglömda är dock inte Johnny Hates Jazz.

Att musikband blir bortglömda efter en tid är förstås inte så konstigt. Så har det varit ända sedan popmusiken dök upp på världens scener. Det finns många så kallade “dagsländor” som tappar popularitet efter endast en skiva – eller rentav efter en enda låt. Band som exempelvis U2 med flera har lyckats hålla sig aktuella under en längre tid, mycket tack vare att de förnyat sitt sound – något som i sig kan vara vanskligt, eftersom det är lätt att tappa gamla fans. Tricket är förnyelse med varsamhet, så att både nya och gamla fans behålls. Men, trots att vissa band är borta lever deras musik kvar.

fashionate