Vad är absolut gehör?

Absolut gehör är ett fenomen som innebär att vissa individer kan uppfatta harmonier och toner på ett mycket exakt sätt. Det handlar alltså inte om att vara musikaliskt begåvad eller att ha en bra sångröst, även om det är vanligt att personer med denna typ av gehör sysslar med musik på ett eller annat vis. Det handlar snarare om en medfödd uppfattningsförmåga som har med ljud att göra. Det finns många former av gehör och man kan hitta exempel på både vanliga och extrema varianter.

Ett sådant exempel på absolut gehör är uruguayaren Juan Pablo Culasso som kan höra skillnad på 3000 olika former av fågelsång och med det kan identifiera över 700 fågelarter. Att Culasso är blind gör det hela ännu mer märkvärdigt då det innebär att han aldrig har sett en fågel, men ändå har en så otrolig begåvning.

Om man har absolut gehör finns det både för- och nackdelar. Man kan jämföra det lite med att söka efter bra priser och erbjudanden på https://www.kampanjjakt.se/ där man å ena sidan har ett stort utbud men å andra sidan till och med kan känna sig lite överväldigad med alla val. Så funkar också absolut gehör då man å ena sidan kan höra harmonier i alla möjliga situationer; en knackning på dörren, ett spädbarn som jollrar eller en annalkande siren samtidigt som man också hör sådant som inte är i harmoni. En individ med absolut gehör kan till och med må fysiskt illa om han eller hör en ostämd gitarr eller falsksång. Detta märks ofta redan på ett tidigt stadium i barndomen då till och med riktigt små barn med absolut gehör, kan börja uppfatta harmonier eller saker som inte ligger riktigt i stäm.

Dirigenter brukar ofta ha absolut gehör och detta är en enorm fördel då de kan urskilja en endaste fiol som inte är riktigt stämd eller en röst som ligger en halv ton över eller under. Att leda en kör eller en orkester är inte det lättaste i världen och kräver både gehör och taktkänsla, och att ha absolut gehör gör definitivt livet lättare för dirigenten. Man kan likna dirigentens öron med kirurgens fingertoppskänsla eller konstnärens sinne för form och färg.

Som musiker eller sångare innebär också absolut gehör en hel del fördelar. Är man gitarrist kan man till exempel stämma sin gitarr utan stämgaffel och sjunger man kan man ta ett rent A utan att behöva höra tonen i förväg. Det finns heller ingen risk att man spelar eller sjunger falskt då man kan höra detta med en gång och genast rätta till det. Vill man testa om man har denna förmåga finns det ett litet trick man kan börja med: försök sjunga den ton som hörs när du lyfter på en telefon och jämför sedan om du prickade in den.

fashionate