Hur musiken påverkar oss fysiskt

De flesta har säkert insett att olika låtar påverkas man av rent fysiskt. Man kan bli ledsen, glad, sprallig, dyster, arg eller nostalgisk. Faktum är att musik kan avgöra humöret mer än man tror och i många fall kanske man inte ens lägger märke till det utan överlåter det till det undermedvetna. Musik fungerar också mycket bra som terapimetod.

Här presenteras några punkter på hur musik faktiskt kan åstadkomma fysiska saker.

Hjärtat

vad många förmodligen inte vet är att hjärtat lever sitt eget musikaliska liv och ändrar sina slag utifrån den musik som spelas i personens närvaro. Och det är inte bara människor som kan öka sin hjärtrytm med musik. Blommor växer faktiskt fortare när det spelas musik i deras närvaro. Kanske det där med att prata och sjunga för sina växter egentligen inte är en sådan dum idé i alla fall…

Lyckohormoner

När man äter choklad eller har sex utsöndras det dopamin i hjärnan som åstadkommer ett lyckorus för stunden. Samma effekt har musiken som får människan att må bättre rent generellt sett.

Av någon underlig anledning ger hög musik en större lust till att dricka alkohol. Varför vet man inte riktigt.

Hjärnan

Att musik lättare får oss att komma ihåg saker är ingen nyhet. Forskare menar t.o.m. att musik är bland det bästa hjälpmedlet för dementa eftersom förmågan att känna musik är det sista som lämnar hjärnan. I det senare fallet är det nyttigt med musik från patienternas ungdom som gör att de lever upp.

Musik och träning

Finns det någon träningsform som inte involverar musik i någon mån? Förmodligen inte många och det är bra för det får folk att prestera bättre på gympan. Att sätta ihop den perfekta musiklistan är alltså ett första steg till att börja träna.

fashionate